Életközösség

Életközösség

Az életközösség szempontjából a jogviszony egészét kell értékelni az életközösség tartalmi elemeiből -  érzelmi, gazdasági, szexuális közösség – egy-egy elem hiányozhat; az adott házasság sajátosságai szerint kell vizsgálni és értékelni életközösség fennálltát és tartalmát, mert minden házasságnak más a tartalma nincs az életközösségnek szokványos mértéke.

Az életközösség időtartama kapcsán a bizonyítási teher azon van, aki az életközösség létrejöttének korábbi időpontját, illetve a megszűntének a későbbi időpontját állítja

Az életközösség gazdasági elemei többek között a közös lakás és gazdálkodás, további elemei: érzelmi összetartozás, nemi élet, közös cél, gyermeknevelés hozzátartozók ellátása stb.

Az életközösség megszakadása után, a tartási kötelezettsége körében értékelni azt is, hogy a gyermek a személyes tartása többletmunkával jár - háztartási tevékenység, ápolás, gyógykezelés, gondozással együtt járó időráfordítás stb.-  az indokolt szükségletet a teljesítőképesség arányában kell megítélni. Ha egy szülő magasabb szinten él többet kell biztosítania tartásdíjban is, amennyiben két egységnyit tud tartásra fordítani, nem hivatkozási alap, hogy csak egy egységnyit szeretne ráfordítani.

A teljesítőképesség arányában kell értékelni az indokolt szükséglet – ruha, cipő, különórák, programok – ami  nem egyenlő a szűkös tartással tekintve, hogy a tartásra  kötelezett szülő feladata elsődlegesen a gyermek tartása a többlet jövedelmét fordíthatja más célra; mert a szülő a saját tartása rovására is köteles biztosítani a gyermeke tartását.

Itt is is találhat még Önt is érintő érdekes olvasnivalót: http://jogpont.blog.hu/

Kapcsolódó anyagok:

Kapcsolattartás újraszabályozása 

Kapcsolattartás, tájékoztatási kötelezettség

Gyermektartásdíj

Bontóper Egyezsége

Szülői Felügyelet és tartásdíj megváltoztatása

Szülői felügyeleti Jog

Szülői felügyelet (I.), tartásdíj (II.), kapcsolattartás / folyamatos - időszakos / (III), lakáshasználat (IV.) – egyezség

Közös megegyezéses bontás

Apaság vélelme

Házassági vagyonközösség megszűnése

Egyezség házassági bontóperben

A házastársi közös vagyon megosztása

 

Amennyiben kérdése van, vagy időpontot szeretne kérni, az alábbi űrlap kitöltésével vegy fel velem a kapcsolatot.


Nyomtatás E-mail

Elérhetőségek

  • Cím: Laky Adolf utca 18
    Budapest
    1145
  • Telefon: +36 70 632 85 52 - Mobil